Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan MGK toplantısı sona erdi.
Toplantı 6,5 saat sürdü.
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada Şah Fırat operasyonunu yapanlara "takdir" ve "tebrik" mesajları iletildiği kaydedildi.
MGK'dan çıkan bir başka mesaj ise teröre karşı mücadeleye devam edileceğiydi…
ÇÖZÜM SÜRECİ İFADELERİ
*30 Aralık 2014 tarihindeki toplantıdan bugüne kadar geçen son iki aylık dönemde vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini ilgilendiren gelişmeler görüşülmüş, alınması gereken tedbirler üzerinde durulmuştur.
*Çözüm sürecinde gelinen aşama değerlendirilmiş ve terörün sona erdirilmesi için verilen mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususu vurgulanmıştır.
GÜLEN CEMAATİ SUNUMU
*Paralel devlet yapılanması ve legal görünüm altında faaliyet gösteren illegal oluşumlara karşı yürütülen ulusal ve uluslararası çalışmalar hakkında kurula bilgi sunulmuştur.
ORDUYA TEBRİK
*Suriye’de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle 22 şubat 2015 tarihinde icra edilen Şah Fırat operasyonu görüşülmüştür. Operasyonu başarıyla icra eden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne takdir ve tebrikler ifade edilmiştir.
IŞİD İLE MÜCADELEDE İKİLİ KONSEPT
*Suriye’de beşinci yılına girmekte olan çatışmanın mevcut dinamikleri, DEAŞ (IŞİD) dahil Suriye kaynaklı risk ve tehditlerin ülkemizin güvenlik ve istikrarına etkileri, uluslararası toplumla iş birliği içinde attığımız adımlar, Suriye bağlamında uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler, ülkemizdeki sığınmacıların durumu ve yardımlarımız görüşülmüştür. Millî ve NATO bakış açısından risk ve tehdit değerlendirmesi ve mücadele konsepti hakkında bilgi arz edilmiştir.
* Güney Kafkaslardaki gelişmeler ele alınmış, bu vesileyle Hocalı katliamının şehitleri rahmetle anılmıştır.
*Libya ve Yemen’de yaşananlar ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki durum, İsrail-Filistin ihtilafında meydana gelen gelişmeler gözden geçirilmiştir.
STRATEJİK ENERJİ SUNUMU
*Toplantıya enerji ve tabii kaynaklar bakanı da katılmış; enerji alanındaki gelişmeler, riskler, fırsatlar ve enerji arz güvenliğini sağlayacak politikalar görüşülmüş, alınması gereken tedbirler değerlendirilmiştir.
Bildiride yer almadı
Bildiride, Hakan Fidan’ın istifası sonrası yeni MİT Müsteşarı’nın kim olacağıyla ilgili değerlendirme konusunda ise bir ifade yer almadı.