Cem Toker, Haber Aktüel’de: Liberalizm için elimizden geleni yaptık ama anlaşılmadı

Cem Toker, Haber Aktüel’in “Bana Söyle” programında Muaz Kalaycı’nın sorduğu sorulara cevap verdi.

Türkiye’de liberalizmin yeterli desteği bulmadığını söyleyen Toker, “Türkiye’de liberalizm anlaşılan bir kavram değil” dedi. Ortadoğu’da liberal değerlerin benimsenmediğini söyleyen Toker, bunun nedenlerini Ortadoğu’daki din faktörü, Türkiye’ye has tarihi gerekçeler ve siyasi tecrübeler olarak sıraladı.

LİBERAL DEMOKRAT PARTİ, SİYASETE YÜZDE EKSİ 10-15 İLE BAŞLADI

Toker, liberalizm konusunda şunları söyledi:

“Din faktörü sadece Ortadoğu’ya has bir şey değil. Mesela Liberal demokrasi, Hristiyanlığın ağır bir şekilde uygulandığı Fransa, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerde de yok, tutmuyor. Birinci gerekçe bu. Türkiye’ye has tarihi nedenler var. Padişahlıktan gelen toplumların “padişahım sen çok yaşa” kültürü var. Ardından gelen “devlet baba” kültürü… Üçüncü gerekçe de yakın tarihimizde bilhassa Turgut Özal ile başlayan hataların liberalizme fatura edilmesi. Bütün bunları alt alta koyduğunuzda LDP’nin 1994’de kurulduğunda siyasete yüzde eksi 10-15 ile başladığına inanıyorum. Elimizden geleni yaptık anlatabilmek için. Ama başarılı olmadı.”

Cem Toker’in yeni anayasa ve ekonomi gibi konuları da yorumladığı Haber Aktüel röportajını kaçırmayın!

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Kılıçdaroğlu Salı Günü Grup Toplantısı Yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki salı günü TBMM'deki grup toplantısında konuşacak ve Parti Meclisi 11 Haziran Perşembe günü toplanacak. Parti Sözcüsü Müslim Sarı bu takvimi duyurdu.

Erdoğan: CHP’deki Koltuk Kavgası İç Mesele

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'deki mutlak butlan kararı sonrası başlayan tartışmaların partinin iç meselesi olduğunu söyledi. Beştepe'deki yenilenebilir enerji yatırımları töreninde konuşan Erdoğan, muhalefetin gündeminde koltuk kavgası olduğunu ifade etti.

Özkan Yalım Ek İfadesinde Şahit Olmadı

Eski Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, iki ay önce yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Şimdi etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ek ifade verdi.

YSK’dan CHP’nin Mutlak Butlan Başvurusuna Gerekçe

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) mutlak butlan kararı sonrası yaptığı başvuruyu reddetme gerekçesini 12 sayfalık kararla açıkladı. YSK gerekçesinde, hukuk mahkemeleri tarafından verilen ilamların uygulama yetkisinin icra dairelerinde olduğunu belirtti.

Sıfır Atık Forumu 183 Ülkeyle Başlıyor

İstanbul, 5-7 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Sıfır Atık Forumu ile 183 ülkeden gelen binlerce üst düzey temsilciyi ağırlayacak. Etkinlik, Sıfır Atık Hareketi kurucusu Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşecek.