DSÖ: Virüsün Alt Türleri Yayılımını Sürdürüyor

DSÖ’NÜN RAPORU SALGININ DEVAMINA DİKKAT ÇEKİYOR

Virüsün tüm alt türlerinin yayılımının sürdüğü belirtilirken, salgının kontrol altına alınmaması durumunda yayılmanın devam edeceği uyarısında bulunuldu. Özellikle klad 1b varyantının Afrika’nın ötesine yayılması dikkat çekti.

42 ÜLKEDE M ÇİÇEĞİ VAKASI KAYDEDİLDİ

Eylül 2025 itibarıyla, 42 ülkede toplam 3 bin 135 doğrulanmış M çiçeği vakası ve 12 ölüm kaydedildi. Bu vakaların yüzde 80’den fazlasının Afrika bölgesinde gerçekleştiği belirtildi. Son 6 haftada bulaşın devam ettiği 17 Afrika ülkesinde 2 bin 862 vaka doğrulanırken, bu süreçte 17 kişi hayatını kaybetti. M çiçeği virüsünün iki genetik türü bulunduğu ifade edildi: “Klad I” ve “Klad II”. Klad I, genellikle Orta ve Doğu Afrika’da görülen ciddi hastalıklara yol açan tür iken, Klad II ise Batı Afrika kökenli ve 2022’deki salgında etkili olan daha hafif tür olarak biliniyor.

KLAD 1B VARYANTI YENİ BİR TEHLİKE OLARAK BELİRGİNLEŞİYOR

Mevcut salgında görülen “klad 1b” varyantının yeni ve daha şiddetli bir tür olarak dikkat çektiği kaydedildi. Bu varyant, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğu kesimleri ve komşu ülkelerde daha yaygın olarak görülürken, Orta Afrika ülkeleri hem klad 1a hem klad 1b vakaları bildiriyor. Doğu Afrika ülkeleri ise sadece klad 1b vakaları raporluyor. DSÖ yetkilileri, salgının hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasının kritik olduğunu vurguladı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Gürbulak Gümrük Kapısı’nda Hareketlilik Sürüyor

ABD ve İsrail'in İran hedeflerine yönelik askerî hareketlilikleri devam ederken, Türkiye-İran sınırında normal seyrin sürdüğü bildirildi.

Şubat 2026 İhracatında Yüzde 1,6 Artış Gerçekleşti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şubat ayında ihracatın %1,6 artışla 21,1 milyar dolara ulaştığını ve bu orta tarihli rekorlardan biri olduğunu açıkladı.

Kocaeli’nde Oto Galerici Kayboldu: 200 Milyon Lira Borç

İzmit'te yaklaşık 200 milyon lira borcu olduğu iddia edilen oto galerici N.Ş., iş yerini terk ederek kayıplara karıştı.

TÜVTÜRK Sözleşmesi 2027’de Sona Eriyor

TÜVTÜRK, geçen yıl cirosunu yüzde 65 oranında artırarak dikkate değer bir büyüme sağladı.

İstanbul’da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor

İstanbul'da bu hafta sonuna kadar güneşli ve ılık bir hava hakim olacak, ardından soğuk hava dalgası gelecek. Önümüzdeki hafta gündüz sıcaklık 6, gece 3 dereceye düşebilir.