Grönland Başbakanı Nielsen’den Gümrük Vergisi Açıklaması

Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen, ABD’nin Grönland’a yönelik isteğini reddeden 8 Avrupa ülkesi için ek gümrük vergisi uygulama kararının, Ada’nın kendi bağımsız kararlarını alma hakkına dair tutumunu değiştirmediğini ifade etti. Nielsen, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı ek gümrük vergisi kararını, ABD merkezli bir sosyal medya platformu üzerinden değerlendirdi. Danimarka ve Grönland’da geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştiren gösterilere yüksek katılım olduğuna dikkat çeken Nielsen, Grönland’a destek için düzenlenen bu etkinliklerin etkili olduğunu ve birlik mesajı verdiğini vurguladı. Nielsen, “ABD’den gelen son açıklamalar, gümrük vergisi tehditleri de dahil olmak üzere, Grönland’ın kendi kararlarını alma hakkına sahip demokratik bir toplum olduğuna dair çizgimizi değiştirmiyor. Diyalog, saygı ve uluslararası hukuka olan bağlılığımızda kararlı duruyoruz.” dedi.

TRUMP GRÖNLAND’I TEHDİT ETMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump ise ülkesinin “ulusal güvenlik amacıyla Grönland’a ihtiyaç duyduğunu” ve bunun “inşa edilen Altın Kubbe için hayati önem taşıdığını” belirtmişti. Washington’da gerçekleşen ABD, Danimarka ve Grönland dışişleri bakanlarının yaptığı görüşme sonrasında, temel anlaşmazlıkların sürdüğü ifade edilmiş, ABD’nin Grönland’ı “ele geçirme arzusunun açık” olduğu kaydedilmişti. Danimarka Krallığı’na bağlı özerk bölge Grönland, daha önce Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen egemenliğin devredilmesini de içeren teklifleri reddetmişti. Danimarka ise, son dönemde müttefik ülkelerle birlikte bölgedeki askeri işbirliğini artırma çağrısında bulundu. Bu kapsamda Avrupa ülkelerinin, küçük askeri birlikler ve subayları Grönland’a göndereceğini bildirdi.

GÜMRÜK VERGİLERİ AÇIKLAMASI

Trump, Grönland ile ilgili tartışmalarda dünya barışının tehlikede olduğunu savunarak, Grönland’ın satın alınmasına karşı çıkan Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya’ya ek gümrük vergileri getireceğini duyurdu. Bu 8 Avrupa ülkesi için 1 Şubat 2026’dan itibaren yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağı, 1 Haziran 2026’dan sonra ise bu oranın yüzde 25’e çıkarılacağı belirtildi. Trump, Grönland’ın tamamen alınmasına yönelik bir anlaşma sağlanana kadar gümrük vergisi oranının böyle kalacağını açıkladı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Toyota Ve Lexus Kullanıcıları Almanya’da İsyan Etti

Toyota ve Lexus, yasal gereklilikler ve çevre şartları nedeniyle Almanya'daki 100 binden fazla aracın uzaktan klima kontrolünü askıya aldı.

Ümit Karan’ın Uyuşturucu Testi Pozitif Çıktı

Eski futbolcu Ümit Karan, uyuşturucu madde imal ve ticareti suçlamasıyla tutuklandı. Yapılan uyuşturucu testinin sonuçları pozitif olarak belirlendi.

Türk Savunma Sanayii Doha’da Göz Dolduruyor

Türkiye, 47 savunma sanayii firmasıyla birlikte Katar'ın Doha şehrinde gerçekleşen DIMDEX 2026 Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’na katıldı.

Metro İstanbul M5 Hattında Hafta Sonu Seferler Durduruluyor

Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nın uzatma etabındaki entegrasyon çalışmaları sebebiyle, iki gün boyunca seferler yapılamayacak.

Trump’tan Norveç Başbakanı’na Çarpıcı Mektup

ABD Başkanı'nın Norveç Başbakanı'na yazdığı mektupta, Nobel Barış Ödülü verilmemesinin ardından barışı düşünmekle zorunlu hissetmediğini belirttiği öğrenildi.