İşte Erdoğan’ın istediği başkanlık sistemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında başkanlık sistemiyle ilgili olarak tüm yetkilerin devlet başkanında toplandığı Meksika modelini örnek verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 10 ilden 380 muhtarla bir araya geldi. Daha önce iki kere muhtarlar toplantısı yapan Erdoğan, Türkiye’deki 50 bin muhtarın tamamıyla hasbıhal etmeyi planladıklarını söyledi.

Erdoğan konuşmasında başta Şah Fırat operasyonu olmak üzere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurken, muhalefeti de sert sözlerle eleştirdi. TBMM’deki iç güvenlik paketi görüşmelerinde yaşananlara değinen Erdoğan, şöyle konuştu:
Meclis’te maske takıyor
“İktidar partisinin 312 tane milletvekili var. Muhalefetin 220. 312 vekili 220 milletvekili kilitliyor. Er veya geç bu torba yasa çıkacak. Masanın üstündeki çanı sökecek kadar ileri gidebiliyorlar. Kürsüyü, işgal edebiliyorlar. Affedersin teröristlerin yüzlerine taktığı maskeyi, yüzüne takıyor. O zaman senin bu terör örgütünden ayrı yanın ne? Derdiniz terör estirmek suretiyle, bu Meclis’i kilitlemek. Ana muhalefeti, diğer muhalefet partileri bir de tabii dışarıda paralel yapı birleşmişler, ‘Acaba biz bu süreci nasıl tıkarız?’ Bunu aşmanın tek yolu başkanlık sistemidir.”

“Bizim genlerimizde aslında başkanlık sistemi vardır” diyen Erdoğan,Meksika’da yasama organı başkanının, devlet başkanı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Çalışmalar nasıl diyorum, ‘Biz gayet halimizden  memnunuz, iyi gidiyor’… ABD’ye bakıyorsun… Dünyada en ileri demokrasi nerede? Sorulduğunda ABD, ekonomi de hakeza ABD deniyor. Enteresandır onlar da parlamenter demokrasiyle bir yere kadar geldiler orada patinaj başladı. Başkanlık sistemine geçtiler, bir anda yükseldiler. Başkanlık sisteminde parlamento iki kamaralı sistem olur, tek olur. Biz tek olmasının isabetli olacağını düşünüyoruz. Yani hem senato hem millet meclisi olmasına gerek yok. Aynen bugünkü gibi olur ve başkana verdiği yetki neyse sen  ancak o yetkiyi kullanabilirsin. Ondan daha ileri gidemezsin ve denetim noktasında güçlüdür. İyi hesaba çeker.”
Tek turlu seçimle 6 yıl için seçiliyor
Meksika’da ABD’den çok daha geniş yetkilere sahip bir başkanlık sistemi var. Hatta bazı siyasi gözlemciler ‘6 yıllık diktatörlük’, ‘Emperyal başkanlık’ yorumlarıyla bu sistemi eleştiriyor.

Meksika tipi başkanlık sisteminin detayları:
– Başkanlar tek turlu seçimle halk tarafından seçiliyor. Hangi aday daha fazla oy alırsa başkan o kişi oluyor. Şu anki başkan Nieto, yüzde 38 oy alarak 2012’de seçildi.
– Başkan 6 yıllık dönem için seçiliyor. Bir daha seçilme şansı yok.
– Başkan yardımcısı ve başbakan bu sistemde yok. Neredeyse tüm yetkiler başkanda toplanıyor.
– Başkanın bakanları, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını, başsavcıyı, emniyet genel müdürünü ve kuvvet komutanlarını büyükelçileri atama yetkisi var.
– Meclisin kabul ettiği yasaları hatta bütçeyi veto edebiliyor, meclise yasa tasarısı sunabiliyor.
– Partili başkan, 3 yılda bir yapılan seçimlerinde adayları belirleyebiliyor. Kendisinden sonra istediği kişiyi aday gösterme hakkı var.
– Savaş ve barışa karar verebiliyor, milletlerarası anlaşmaları müzakere yetkisi mecliste değil başkanda.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İstanbul’da Basın Mensupları İçin 1 Mayıs Güzergahları Belirlendi

İstanbul'un çeşitli ilçelerinde, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri için basın mensuplarının ulaşımını kolaylaştıracak özel geçiş yolları oluşturuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1 Mayıs Kutlama Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde tüm işçi ve işverenlere sevgi ve selamlarını iletti.

Trabzonspor’un Net Borcu 5 Milyar 27 Milyon TL Olarak Açıklandı

Trabzonspor, KAP aracılığıyla 5.027 milyar TL net borcu bulunduğunu kamuoyuna duyurdu.

Galatasaray’da Gabriel Sara İçin Transfer Gelişmesi

Galatasaray'ın orta saha oyuncusu Gabriel Sara'nın transferi için Aston Villa'nın devreye girmesi dikkat çekti. İngiliz takımının resmi görüşmelere başladığı öne sürüldü.

MHP 15. Olağan Kurultayı İçin Tarih Belirledi

MHP, 7 Mart 2027 tarihinde 15'inci Olağan Kurultayı'nı gerçekleştirecek. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, tarihi duyurdu.