İşte tütün ve alkol yasağının nedenleri!

TAPDK'nın neden yılbaşı sepetlerinden tütün mamulleri ve içkiyi çıkardığı ortaya çıktı. Aldığımız bilgilere göre TAPDK sepet içindeki içkilerin fiyatının bilinemediği ve alkol promosyonu yapıldığı için yasak kararını aldı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, 21 Ekim'de yılbaşı sepetlerinde tütün ve alkollü içkilerin 'yer alamayacağına' karar verdi.  Kurulun kararı, bugünkü Resmi Gazete'te yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki ama kurul hangi gerekçeyle böyle bir karar aldı? Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu yetkililerinden edinilen bilgiye göre bu karar iki gerekçeyle alındı. Birincisi, mevzuat gereği tütün ve tütün ürünleri ile alkollü içkilerin satışını artırmak, cazip hale getirmek üzere promosyon ve tanıtımı yapılamaz. Dolayısıyla yılbaşı döneminde hazırlanan süslü sepetler, promosyon niteliği taşıdığından Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 20'nci maddesine aykırı oluyor.  Söz konusu maddenin ilgili fıkraları şöyle:

"- Alkollü içkilerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamaz. Bu yükümlülük, arz zinciri içerisindeki tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsar. – Herhangi bir alkollü içkinin alınması koşuluna bağlı kampanya ve promosyon düzenlenemez. – Perakende satıcılara, açık alkollü içki satıcılarına ve tüketicilere yönelik bağlı satış uygulaması yapılamaz"

İKİNCİ NEDEN "FİYAT"

Kurulun bu kararı almasının ikinci nedeni ise 'fiyat'. Kurum yetkilileri, sepete alkollü içki konulduğunda 'içkinin fiyatının' belirlenemediğini belirterek, "Yine mevzuat gereği alkollü içkiler gerçek fiyatının altında satılamaz. Ancak yılbaşı sepeti bir bütün halde fiyatlandırıldığından, içkinin gerçek fiyatından mı yoksa indimli mi satıldığını tespit etmek sıkıntı yaratıyordu. Bu iki nedenle yılbaşı sepetinden 'alkollü içeceklerin çıkarılması' kararı alındı" dediler. 

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Karasu Nehri’nde Su Samuru Görüntülendi

Muş'ta Karasu Nehri, dondurucu soğuklar sonucu buzla kaplandı. Su samuru, kuş fotoğrafçısı Resul Mutlu tarafından görüntülendi.

Van’da Minibüs Yoldan Çıktı Kar Saplandı

Başkale'de bir minibüs, kontrolü kaybederek yol kenarındaki kar birikintisine girdi. Olayda herhangi bir yaralanma olup olmadığı bilgisi verilmedi.

Hatay’da Dolu Yağışı Doğayı Beyaza Bürüdü

Hatay'da meydana gelen yağmur, bazı bölgelerde dolu yağışını da beraberinde getirdi. Bu durum, yerel hava koşullarını etkiledi.

Ordu’da Asılsız Yangın İhbarı Ekipleri Hareket Geçirdi

Ünye'de kimliği belirsiz bir kişi tarafından yapılan sahte yangın ihbarı, güvenlik, itfaiye ve sağlık ekiplerinin harekete geçmesine neden oldu.

Alanya’da Animasyoncuların Lojmanında Yangın Paniği

Alanya'daki animatörlerin kaldığı lojmanda çıkan yangın paniğe yol açtı; dumandan etkilenen üç kişiye ambulansta müdahale gerçekleştirildi.