DAVANIN DEVAM EDİŞİ
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına dair yargı süreci, tutuklu sanıkların da aralarında olduğu 32 kişiyle birlikte dokuzuncu günde devam ediyor. Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi spor salonunda özel olarak tasarlanan alanda duruşmayı gerçekleştiriyor. Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile yaşamını yitirenlerin aileleri, sanık yakınları ve avukatlar katılıyor. Duruşma ile ilgili olarak güvenlik önlemleri artırıldı ve çevre yollar trafiğe kapatıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden kayıt altına alınan oturumda tanıkların ifadeleri dinleniyor.
YANGINDAN ÖNCEKİ UYARILAR
Kat şefi İdris Erol, yangın sırasında otelin 3. katından 4. kata geçemediğini belirtirken, misafirlere çıkmaları konusunda yardımcı olduğunu ifade ediyor. Erol, yangından önce itfaiye eri İrfan Acar’ın otelde denetim gerçekleştirdiğini dile getiriyor. Acar’ın, kapıların eksik olduğunu ve ocaklarda söndürme sistemi gerektiğini belirttiğini kaydeden Erol, eksiklerin Emir Bey ya da Halit Bey’in talimatıyla giderilebileceğini, ancak yapılmadığına dair bir bilgisi olmadığını belirtiyor. Ayrıca, otelde yangın alarm sisteminin bulunduğunu, ancak olay anında çalışmadığını aktarıyor.
HAFİF YARALANMALARLA KURTULMA ÇABALARI
Duruşmaya Antalya’dan SEGBİS aracılığıyla katılan resepsiyon görevlisi Batuhan Mehmet Cansız, yangını arkadaşlarının uyarısıyla fark ettiğini ve yoğun duman nedeniyle üst katlara ulaşamadıklarını aktarıyor. Kayak odasına inerek dışarı çıkmayı başardıklarını belirten Cansız, mutfakta patlama sesi duyduğunu ve yangının büyüklüğünü görmekte şaşırdıklarını kaydediyor. Cansız, resepsiyonda yangın alarm sisteminin olmadığını ve dedektörlerin çalışmadığını ifade ediyor. Yangın nedeniyle içeri giremediklerini ve daha büyük bir felaketi önleyemediklerini vurguluyor.
YARGILAMADA NELER OLDU?
Duruşma, tanık ifadeleri ve avukatların beyanları ile devam ediyor. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta yaşanan yangın sonucu 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin ise yaralandığı süreç, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen 98 sayfalık iddianame ile sürüyor. İddianamede otel sahipleri ve yöneticileri hakkında 78 kez “olası kastla öldürme” ve “olası kastla yaralama” suçlaması ile toplamda 1998’er yıl hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca, otelin teknik görevlileri ve diğer ilgili şahıslar için de “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla toplam 22 yıl 6 aya kadar hapis isteniyor.
then "Add to Home Screen"