MARMARA DEPREM RİSKİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRME
Sosyal medya üzerinden sık sık yaptığı açıklamalarla bilinen Prof. Dr. Osman Bektaş, bu sefer Marmara’da olası deprem riski hakkında ilgi çekici bir değerlendirme yaptı. Bektaş, “Marmara’da fay valfi açıktır” diyerek, bölgedeki bazı yer altı hareketlerinin büyük depremleri engelleyebileceğine dikkat çekti. Ona göre bu durum, büyük bir depremin oluşması için gerekli olan yüksek gerilimin birikmesini engelliyor.
SICAK SU VE METAN GAZI ÇIKIŞLARI
Prof. Bektaş, özellikle Tekirdağ-Orta Marmara ve Çınarcık Çukurları’nda gözlemlenen sıcak su ve metan gazı çıkışlarının, fay valfinin açık olduğuna işaret ettiğini belirtti. Bu durum, Marmara Fayı’nın bazı segmentlerinde büyük deprem oluşturma potansiyelini azaltabileceğine vurgu yaptı.
KUMBURGAZ FAYI’NDA GERİLİM SORUNU
Bektaş, Kumburgaz Fayı üzerinde durarak buradaki segmentin yeterli gerilim biriktiremediğini ifade etti. Büyükçekmece açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin, bu segmentte büyük bir kırılma yaşanmadığını gösterdiğini söyledi. Son olarak, 1935, 1963 ve 2025 depremlerinin de “açık fay valfi” tezini desteklediğini savundu.