NASA Artemis Programında Tarihi Değişiklikler Yapıyor

NASA, ARTEMİS PROGRAMINI GÜÇLENDİRİYOR

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı, Artemis programında önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Uzay yarışında Çin’in hızlı ilerleyişine karşı “Daha hızlı hareket etmeli ve gecikmeleri ortadan kaldırmalıyız” diyen ajansın Başkanı Jared Isaacman, mevcut sistemin yavaşlığını eleştirerek programın Apollo dönemi felsefesine geri döneceğinin sinyallerini verdi. Yeni düzenlemelere göre, milyarlarca dolarlık bütçeye sahip Keşif Üst Kademesi ve Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin Blok IB yükseltmesi tamamen iptal edilecek. Artemis II ve Artemis III görevlerinde mevcut üst kademe kullanılacakken, Artemis IV ve sonrasındaki görevlerde ise “standartlaştırılmış” bir üst kademe sistemi devreye girecek.

ARTEMİS III GÖREVİ AY’A İNEMEYECEK

Programdaki en dikkat çekici değişiklikler arasında Artemis III görevinde yaşanan rota değişikliği yer alıyor. Daha önce Ay’a iniş yapması planlanan bu görev, artık Ay yüzeyine iniş gerçekleştirmeyecek. Bunun yerine Orion uzay aracı alçak Dünya yörüngesinde SpaceX’in Starship ya da Blue Origin’in Blue Moon iniş araçları ile kenetlenme testleri gerçekleştirecek. Ay’a ilk insanlı iniş görevi ise Artemis IV’e devredildi.

FIRLATMA SIKLIĞI ARTIRILACAK

SLS roketinin hidrojen sızıntıları ve teknik problemler nedeniyle üç buçuk yılda bir fırlatılmasının “başarı için bir formül olmadığını” belirten yetkililer, roketin standartlaştırılarak her 10 ayda bir güvenli bir şekilde fırlatılmasını hedefliyor. NASA, ticari Ay iniş araçlarının geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla SpaceX ve Blue Origin ile işbirliklerini artırmaya devam edecek.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Savaşın Yeni Hedefi Küba Olarak Belirlendi

ABD ve İsrail'in ortaklaşa düzenlediği saldırılarda İran'dan birçok önemli kişi yaşamını yitirdi. Senatör Lindsey Graham, Küba'nın bir sonraki hedef olduğunu duyurdu.

Beşiktaş Deplasmandaki Yenilmezlik Serisini Uzatıyor

Beşiktaş, Sergen Yalçın döneminde 10 maçlık deplasman yenilmezlik serisi ile 21 yıl aradan sonra önemli bir başarı elde etti. Takım, eski rekoru aşmayı hedefliyor.

Jeopolitik Riskler Doların Gücünü Yeniden Artırıyor

ABD ve İsrail’in İran'a karşı giriştiği saldırılar küresel piyasalarda sarsıntıya neden oldu. Doların değer kaybetmesi beklenirken, JPMorgan yatırımcılara Euro/Dolar pozisyonları hakkında uyarıda bulundu.

Trabzonspor’a Nwaiwu’dan Kötü Sakatlık Haberi Geldi

Trabzonspor, Chibuike Nwaiwu'nun sol uyluk iç kasında kanama ve ödem olduğunu duyurdu. Oyuncunun durumu, tedavi süreci için dikkatle takip edilecek.

Körfez Tansiyonu Yükselirken Erdoğan Diplomasiye Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir telefon görüşmesi yaptı. görüşmenin detayları hakkında bilgi verilmedi.