YENİ Eğitim Öğretim Yılı İÇİN HAZIRLIKLAR
Yeni eğitim öğretim yılı için geri sayım başladı. Kitap, defter, kalem, okul forması gibi eğitimle ilgili birçok gider kaleminin fiyatları yeniden belirleniyor. 8 Eylül’de başlayacak 2025-26 eğitim öğretim yılı öncesinde, okul servisleri için de zam yapılması bekleniyor. İstanbul’da devlet okullarında şu an en kısa mesafe ücreti 2605 lira. Ancak servisçiler, bu ücrete yüzde 50 zam talep ediyor.
EN KISA MESAFE ÜCRETİ ARTACAK
İstanbul Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sınar, yüzde elli zam talebi kabul edilirse en kısa mesafe ücretinin 3 bin 800 ile 3 bin 900 lira arasında olacağını ifade ediyor. Sınar, “Bunu günlüğe vurursak 140 lira, 150 lira gibi olur. Bizim sürekli kullandığımız kaskoya yüzde 30-40, akaryakıta yüzde yirmi zam gelmiş. Dolayısıyla güvenli bir hizmet verebilmek için biz de bu artışı uygun gördük” diyor. Eğer İstanbul Servisçiler Esnaf Odası’nın zam talebi kabul edilirse, en uzak mesafe okul servisi ücreti de 6100 liradan 9150 liraya yükselecek. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerini taşıyan servisler için ayrıca yüzde 35 rehber personel ücreti ekleniyor.
ÖZEL OKULLAR FARKLI UYGULAMA YAPIYOR
Açıklanan tarifeye özel okulların uyma zorunluluğu mevcut olsa da, genellikle daha yüksek fiyatlar sunuyorlar. Günhan Sınar, “Onlar ‘özel hizmet veriyoruz’ diyerek ekstra bedel alıyorlar. Hep arada o tur şirketleri yüksek paralar kazanıyor” şeklinde bir açıklama yapıyor. Danıştay kararı doğrultusunda, fiyatları tüm şehirlerde belediyeler belirliyor. Ankara’da da geçtiğimiz hafta okul servis ücretlerine yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. Türkiye’deki okul servislerinin yaklaşık yarısı İstanbul’da faaliyet gösteriyor ve yeni tarifenin yakın zamanda açıklanması bekleniyor.
then "Add to Home Screen"