Polisin silah kullanma yetkisi daha da arttı!

Ka­mu­oyun­da ‘İç Gü­ven­lik Pa­ke­ti­’ ola­rak bi­li­nen ve TBMM İçiş­le­ri Ko­mis­yo­nu­’n­da ka­bul edi­len Tor­ba ya­sa­da­ki dü­zen­le­mey­le po­li­sin si­lah kul­lan­ma yet­ki­si ar­tı­rı­lı­yor.

Pa­ket ya­sa­la­şır­sa, 12 Ey­lül dö­ne­min­de ol­du­ğu gi­bi po­lis­ler, te­rör fa­ali­yet­le­ri­ni ge­rek­çe gös­te­re­rek her tür­lü du­rum­da si­la­hı­nı ateş­le­ye­bi­le­cek.
Dü­zen­le­me­de yer alan “ben­ze­ri si­la­h” iba­re­siy­le de pat­la­yı­cı, ya­nı­cı ve ya­ra­la­yı­cı mad­de­le­rin kap­sa­mı ge­niş­le­ti­li­yor. Bu­na gö­re top­lum­sal ey­lem­ler­de may­tap atıl­ma­sı ha­lin­de bi­le po­lis si­la­hı­nı kul­la­na­bi­le­cek.

İKİ DA­VA­YI ET­Kİ­LE­YE­CEK

İç gü­ven­lik pa­ke­tin­de mo­lo­tof ata­na, “at­ma­ya te­şeb­büs ede­ne­” po­li­se si­lah kul­lan­ma yet­ki­si ve­ri­li­yor. Ya­ni, dü­zen­le­me “ya­sa­l” vur em­ri an­la­mı­na ge­li­yor. Böy­le­ce Ge­zi ey­lem­le­rin­de Et­hem Sa­rı­sü­lü­k’­ü vu­ran po­lis me­mu­ru Ah­met Şah­baz 7 yıl 9 ay 10 gün­lük ce­za­yı da ya­sa­nın çık­ma­sı ha­lin­de Yar­gı­ta­y’­da al­ma­ya­cak. Ciz­re­’de 12 ya­şın­da­ki Ni­hat Ka­zan­ha­n’­ın ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği olay­la il­gi­li tu­tuk­la­nan po­lis de bu ge­rek­çey­le ce­za­dan mu­af tu­tu­la­bi­le­cek.

Ta­sa­rı­da­ki ‘ya­ra­la­yı­cı mad­de­le­r’ kap­sa­mı­na taş da da­hil edil­di­ği için Sa­rı­sü­lü­k’­ü vu­ran po­lis me­mu­ru Ah­met Şah­ba­z’­ın, “A­tı­lan taş­la­ra kar­şı ken­di­mi sa­vun­du­m” ifa­de­si esas alı­na­cak. 12 ya­şın­da­ki Ni­ha­t’­ın da­va­sın­da da ay­nı du­rum ge­çer­li ola­cak.

BERKİN’E GÖNDERME

Ta­sa­rıy­la, gös­te­ri ve yü­rü­yüş­ler­de de­mir bil­ye (mis­ket) ve sa­pan bu­lun­du­rul­ma­sı da ya­sak­la­nı­yor. Tor­ba ya­sa­ya mis­ket­le­rin ek­len­me­si, po­lis ta­ra­fın­dan atı­lan göz ya­şar­tı­cı gaz kap­sü­lü­nün ba­şı­na isa­bet et­me­si so­nu­cu ha­ya­tı­nı kay­be­den Ber­kin El­va­n’­ı ha­tır­lat­tı. Dö­ne­min Baş­ba­ka­n’­ı Tay­yip Er­do­ğan, “De­mir bil­ye­le­ri sa­vu­ran o ki­şi­nin kaç ya­şın­da ol­du­ğu­nu po­lis na­sıl bi­le­cek" de­miş­ti.

BELİRSİZ BİR DÜZENLEME

Ev­ren­sel Hu­kuk­çu­lar Plat­for­mu Baş­ka­nı Avu­kat Ha­san Bas­ri Ak­soy: Dü­zen­le­me­nin ya­sa­laş­ma­sı ha­lin­de po­lis dev­le­ti­ne gi­den yol­da bir ba­sa­mak da­ha ge­çi­le­cek­tir. Me­tin bu ha­liy­le müp­hem bir uy­gu­la­ma ge­ti­re­cek­tir. Bu tür­lü ya­sa­lar ye­ni ga­ra­bet­ler or­ta­ya çı­ka­ra­cak­tır. Çün­kü po­li­se, ‘gö­zü­nün üs­tün­de ka­şın va­r’ de­me yet­ki­si­nin ka­pı­sı­nı ara­la­ya­cak­tır.

OLAYLARI ARTIRIR

Her­kes İçin Ada­let Plat­for­mu Baş­ka­nı Avu­kat Uy­gar Er­gin: Dü­zen­le­me top­lum­da asa­yi­şi sağ­la­ma ye­ri­ne top­lum­sal olay­lar­da ar­tış mey­da­na ge­ti­re­cek­tir. Ame­ri­ka­’da­ki top­lum­sal olay­la­rın ben­zer­le­ri­nin ya­şa­na­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum.

Ce­za ka­nu­nu­na gö­re le­he olan hü­küm­ler ge­ri­ye yü­rü­ye­ce­ğin­den Et­hem Sa­rı­sü­lük ve ben­ze­ri da­va­lar­da da sa­nık­lar fay­da­la­na­cak­tır.

VAHİM SONUÇLAR ORTAYA ÇIKACAK

Ce­za Avu­ka­tı Si­nan Top­çu: Dü­zen­le­me­nin ya­sa­laş­ma­sı ha­lin­de fe­la­ket so­nuç­lar or­ta­ya çı­ka­cak­tır. Ala­nı ol­duk­ça ge­niş so­yut bir dü­zen­le­me, ma­kul şüp­he ile de­ğer­len­di­ril­di­ğin­de po­lis ra­hat­lık­la si­la­hı­nı kul­la­na­bi­le­cek­tir. Po­lis­ler ken­di­le­ri­ne hak­lı ma­ze­ret su­na­bi­le­cek­ler­dir. Sa­rı­sü­lük  da­va­sın­da po­lis­le­re ko­lay­lık sağ­la­ya­cak­tır.

BUGÜN

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Ukrayna Liginde Arda Turan’ın Takımında Hava Alarmı

Arda Turan yönetimindeki Shakhtar, LNZ Cherkasy ile karşılaştığı maç sırasında hava saldırısı uyarısı aldı. Maçın durumu merak konusu oldu.

ABD ve İran Heyetleri İslamabad’da Yeniden Masaya Oturuyor

ABD ve İran arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Washington Hürmüz Boğazı'nda önlemler almaya başladı. Tarafların bu hafta yeniden müzakerelere başlaması bekleniyor.

Selçuk İnan Galatasaray Taraftarına Yanıt Verdi

Kocaelispor'un teknik patronu Selçuk İnan, Galatasaray karşılaşmasının ardından taraftarlarla yaşanan gerginlik hakkında görüş bildirdi.

Galatasaray’dan Deplasman İddialarına Açıklama Geldi

Galatasaray, Kocaelispor ile oynanan maçta deplasman taraftarına hizmet vermeyen büfelerin iddialarını yalanlayarak, durumun farklı olduğunu duyurdu.

LGS Başvuru Süresi 15 Nisana Kadar Uzatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, 13 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi sınavının başvuru tarihini 15 Nisan'a kadar uzattı.