DANİMARKA’DA YENİ UKRAYNA SİLAH FABRİKASI AÇILIYOR
Danimarka Savunma Bakanı Troels Lud Poulsen, ülkede yeni bir Ukrayna silah fabrikasının kurulacağını açıkladı. Bu gelişme, Kiev ve müttefikleri arasında silahlanma alanında yeni bir işbirliği sürecinin başlangıcını işaret ediyor. Poulsen, Ukrayna merkezli Fire Point şirketinin, Danimarka’nın hava üssünün bulunduğu Vojens şehrinde bir fabrika açacağını belirtti. Bu üs ayrıca F-16 savaş uçakları filosunu da barındırıyor.
YENİ BİR İŞBİRLİĞİ MODELİ
Poulsen’in bu girişimi “Ukrayna’nın güvenlik mücadelesine yardım eli” olarak tanımlaması, bir Ukrayna savunma şirketinin faaliyetlerini NATO ülkesine taşımasının ilk örneği olabileceğini gösteriyor. Fire Point, savaş uçağı drone’ları ve seyir füzeleri üretirken, bunlar arasında 1.150 kg savaş başlığına sahip Flamingo FP-5 füzesi de bulunuyor. Danimarka’daki fabrikanın esas olarak füze yakıtı üretimine yoğunlaşacağı bilgisi veriliyor. Fabrikanın aralık ayı itibarıyla açılması planlanıyor.
KREMLİN TAHDİTLERİ VE UKRAYNA’NIN GÜVENLİK İHTİYAÇLARI
Poulsen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de katıldığı Kuzey ve Baltık ülkeleri liderleri toplantısında bu işbirliği hakkında bilgi verdi. Kremlin’in “sabotaj ve casusluk” ile karşılık verebileceğini belirten Poulsen, “tehdidin elbette arttığını” ifade etti. Ukrayna, Rusya ile süregelen savaş ortamında artan savunma ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Temmuz ayında Kiev, altı ay içinde ekipman ihtiyacının yüzde 50’sini karşılamayı hedefleyen yerli silah üretimini artırma planını duyurmuştu.
then "Add to Home Screen"