Yellen: Parasal sıkılaştırma bu yıl başlayacak

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yelllen, Fed'in faiz artışını enflasyon hedefine ulaşana kadar erteleyemeyeceğini belirterek, "Federal Açık Piyasa Komitesindeki (FOMC) meslektaşlarım ve ben federal fon oranının önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak artırılmasını öngörüyoruz" dedi. Yellen, San Francisco'da yaptığı konuşmasında, Fed'in parasal sıkılaştırmaya, ekonomik şartlardaki iyileşmenin sürmesi halinde bu yıl içinde başlayacağını söyledi.

Faiz artışının kademeli olarak gerçekleştirileceğini bildiren Yellen, "FOMC'deki meslektaşlarım ve ben, federal fon oranının önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak artırılmasını öngörüyoruz" ifadesini kullandı. Yellen, öte yandan sıkılaştırmanın önceden belirlenen bir orana ya da takvime bağlı kalmayacağını ve faiz artışında izlenecek yolun ekonomik şartlara dayanacağını vurguladı.

İSDİHTAM ZAYIFLAYABİLİR
Para politikalarının etkilerinin tamamen hissedilmesinin uzun süre aldığını savunan Yellen, normalleşmeye gereğinden geç başlamanın ekonomik risklerine işaret ederken, şunları kaydetti: "Normalleşmeye başlamayı enflasyon hedefimize ulaşana veya ulaşmak üzere olana kadar ertelemenin sağduyulu olmadığına inanıyorum. Bu, yüzde 2 enflasyon ve tam istihdam hedeflerimizde aşırıya kaçmamıza yol açar ve eğer FOMC'yi ani ve ciddi bir sıkılaştırma yapmak zorunda bırakırsa, ekonomik büyüme ve istihdamı zayıflatabilir." Yellen, ayrıca faiz oranlarının uzun süre boyunca çok düşük tutulmasının yatırımcıların gereğinden fazla risk almasına yol açarak, finansal istikrara zarar verebileceğini anlattı.

ARTIRIMIN ÖN KOŞULU DEĞİL
Çekirdek enflasyonda kayda değer artış sağlanmasının sıkılaştırmanın ön koşulu olmadığını belirten Yellen, faiz artırımından, ancak ücretlerdeki artış ve enflasyon göstergelerinde zayıflama görülürse, rahatsız olacağını dile getirdi.
Yellen sözlerini, "İlk faiz artışının ne zaman gerçekleşeceği gereğinden fazla önemsenmemeli, çünkü piyasalar ve genel ekonomi için asıl önemli olan kısa dönemli faiz oranlarının grafiği, ilk faiz artışının kesin tarihi değil" şeklinde tamamladı. FOMC'nin bir sonraki toplantısı 28- 29 Nisan'da düzenlenecek. Ancak bu toplantıda faiz artırımına ilişkin herhangi bir karar alınması beklenmiyor.

HÜRRİYET

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Hürmüz Boğazı’ndaki Aksaklıklar Petrol İhraçlarını Etkiliyor

Hürmüz Boğazı, dünya ham petrolünün üçte birini taşırken, boğazın kapanması en çok petrol bağımlısı ülkeleri olumsuz etkiliyor. Olası sonuçlar üzerine detaylı analizler yapılıyor.

Çin’in Yeni Uçak Prototipi Askeri Güç Dengesini Değiştiriyor

ABD-İsrail ile İran arasındaki çatışmalar sürerken, Çin'in yeni nesil havadan erken ihbar uçağı Kongjing-3000'in ilk prototipi tanıtıldı. Bu uçak, hava savunma yeteneklerini güçlendirecek.

Uğurcan Çakır’dan Hacıosmanoğlu’nun Açıklamalarına Yanıt

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Liverpool'u 1-0 yenerek avantaj sağladı. Kaleci Uğurcan Çakır ise TFF Başkanı'nın sözlerine, "Maçlar oynanmadan kazanılmıyor" şeklinde yanıtladı.

Akaryakıtta büyük indirim bekleniyor: ÖTV etkisiyle sınırlı

Orta Doğu'daki çatışmalar ve artan maliyetler sonrası petrol fiyatları düştü. Motorin ve benzin fiyatlarında indirim bekleniyor, ancak büyük oranda vergilerle yansıtılacak.

İlber Ortaylı’nın Sağlık Durumu Ciddileşti

Gazeteci Fatih Altaylı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın sağlık problemleri yaşadığını duyurdu ve Ortaylı için dua talebinde bulundu.