BELÇİKA SAVUNMA BAKANI ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ
Belçika Savunma Bakanı Theo Francken, beraberindeki heyetle Anıtkabir’i ziyaret etti. Francken, Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı ve diz çökerek saygı duruşunda bulundu. Bakan, bu anlamlı hareketinin ardından neden diz çöktüğüne dair açıklamalarda bulundu.
DİZ ÇÖKME NEDENİ AÇIKLANDI
Theo Francken, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ankara’da, modern Türk milletinin kurucu babası Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duruşunda bulundum. Atatürk, reformları güçlü bir şekilde savundu ve Türkiye’yi demokratik ve laik bir cumhuriyete dönüştürdü. Kadınlara birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce tam siyasi haklar verdi, halifeliğe son verdi, dini toplumun dümeninden kaldırdı ve eğitime, kalkınmaya ve bilime odaklandı. Bu adama ve onun siyasi projesine en derin saygımı diz çökerek ifade ettim” ifadelerini kullandı.
ÖZEL DEFTERİ İMZALADI
Ziyareti sırasında Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzalayan Francken, “Belçika Krallığı ve silahlı kuvvetleri adına, bu tarihi mekanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı sunmaktan onur duyarım. O, Türk halkına güvenli sınırlar, modern bir laik anayasa ve hukukun üstünlüğünü sağlayan büyük bir devlet adamıydı. Bu büyük başarı sayesinde Türkiye, bölgesel istikrarın temel direği olarak güçlü ve müreffeh bir ülke haline gelmiş ve bu rolünü günümüze kadar sürdürmüştür.” şeklinde bir not yazdı.